Як вибрати крутий воблер?

Як вибрати крутий воблер?

Провідні виробники спінінгових приманок пропонують рибалкам найширший вибір воблерів, до того ж більшість моделей випускаються 3-5 розмірів і більше. Який з них вибрати і в якому випадку? Можливо, брак інформації, що допомагає новачкові зорієнтуватися в цьому питанні, і є причина того, що володар воблера не зважується пустити його в справу. І дарма, адже ця приманка ловить завжди, крім тих випадків, коли залишається лежати в коробці.

Я не ставив перед собою завдання класифікувати воблери, це було зроблено до мене. У мене мета інша - позначити принципи підбору цих принад для лову в конкретних умовах. Деякі рибальські магазини пропонують до декількох сотень моделей воблерів, так що у покупця очі розбігаються. Консультанти тут вам не помічники: таку кількість приманок вони просто фізично не зможуть перепробувати, а навіть якщо і ловили на деякі, то напевно не в тих місцях, де це зазвичай робите ви.

Більшість рибалок купують воблери безсистемно, не враховуючи майбутніх умов лову. Твердження, що, мовляв, цей воблер - на щуку, а цей - на окуня, голослівні, якщо не уточнювати, яка глибина в місці передбачуваного лову, якої сили там протягом, чи є корчі, на крупну чи рибу ви маєте намір полювати.

Приклад грамотного підбору воблера, з урахуванням конкретних умов лову, описаний в чудовій статті Сергія Смольникова "Камчатські чавичі: перше побачення", в якій він розповідає про експедицію на Далекий Схід. Нагадаю, що там спінінгістам довелося рибалити в умовах глибокої швидкої води, причому риба стояла біля самого дна. Сергій вибрав для лову потопаючі воблери фірми RAPALA. Чому? Всі потопаючі моделі хоча і менш маневрені під час проводки, зате їх не виносить потоком води до поверхні; ними можна ловити, роблячи закидання вгору за течією і опускаючи приманку на задану глибину (up stream). До того ж складові воблери найбільш рухливі з потопаючих приманок. Ось чому приманку, обрану С. Смольнікова - CDJ від RAPALA, можна вважати оптимальною для даних умов лову.

На упаковках з воблерами різних фірм - Rapala (Фінляндія), Ugly Duckling (Югославія), Duel (Японія), Yo-Zuri (Японія), Daiwa (Японія), Rebel (США), Cotton Cordell (США) - часто можна зустріти написи "Shad" або "Minnow" (воблери типу "Shad" іноді називають "Plug" або "Crank"). Зовні ці приманки чимось нагадують пуголовка, передня частина у них, забезпечена лопотюю, значно ширша, а іноді й більш товста, ніж хвостова. Вони володіють метушливої ​​грою у вузькому коридорі. Кращі екземпляри ефективні на течії, їх не вивертає набік струменями води.