Рейтинг:  0 / 5

Звезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активна
 

openok vzimovu poru roku

Опеньок в зимову пору року: як приготувати і де знайти?

Друга назва цього гриба - зимовий гриб. Цей гриб має зазвичай виростати в середній смузі. Відбувається це приблизно в кінці осені. Цей гриб славиться своїм дивовижним смаком. Що тільки з ним не роблять: варять, смажать, і навіть сушать, він смачний по-всякому. У цій статті ми спробуємо пролити світло на питання про те, що цей гриб з себе представляє і яким чином його можна знайти в дикій місцевості.

Отже, зимовий опеньок - гриб, зазвичай початківець виростати в жовтні і листопаді, але оскільки морози йому не страшні то і в грудні теж можна його зустріти. Він може рости прямо під снігом. Зазвичай зимовий опеньок виростає маленькими групами, капелюшок цього гриба може варіюватися в інтервалах від 2 до 10 сантиметрів і іноді навіть більше. Чим молодший гриб, тим капелюшок більш опуклий, з часом він стає все більш і більш плоским. Колір варіюється у відтінках від медового до блідо коричневого по краях і трохи більше темного в центрі. М'якоть цього гриба має злегка кремовий колір, гарну мясистість, і приємний грибний запах. Ніжка може досягати приблизно шести сантиметрів. У землі вона більш жорстка і темна, а біля краю капелюшки набуває більш світло жовті тони.

Невелика порада грибникові:

Ніжки гриба в основному занадто жорсткі для прийому в їжу, але все одно радиться забирати гриб з ними, але для того що б гриби не пом'ялися покази зберете і довезете їх до будинку.

Зимовий опеньок володіє багатим насиченим грибним смаком, з нього можна приготувати безліч страв, але щоб уникнути ризику отруєння, гриб потрібно ретельно готувати протягом 30-40 хвилин. З такого гриба може вийти відмінний суп, калорійність якого буде не меншою ніж у м'ясного бульйону. Так само ці гриби чудово поєднуються з вареною або смаженою картоплею, або перловою крупою.

Якби хочете поласувати цим грибом не зараз, а допустимо через кілька місяців, ці гриби чудово піддаються маринівці і просолюванню. Найкращий метод - це просолювання гарячим способом. Гриби доводять до кипіння, зливають воду з піною, а потім кип'ятять ще приблизно 40 хвилин. Потім викладають гриби в скляну банку додають сіль і спеції за смаком, потім заливають їх рідиною в якій варився гриб, і накривають ємність чим-небудь важким. Через 2-3 тижні в холодному місці гриби просолюються.

Цікавий факт:

У багатьох країнах цей гриб вирощується в промислових масштабах, на відходах сільськогосподарської та деревообробної промисловості. Тому ви з легкістю зможете знайти цей гриб на полиці в будь-якому супермаркеті, причому зазвичай назва не уточнюється.

Що ж, щоб знайти зимовий опеньок в лісі слід шукати пні листяних дерев. Взимку сплутати цей дивовижний гриб з яким небудь другим буде складно, все тому що, по-перше, цей гриб має характерний жовтуватий колір і форму яку відразу запам'ятовуєш, по-друге попросту взимку зростає не так вже багато грибів, а цей гриб при сприятливих для нього умовах може рости всю зиму. А це значить у вас буде шанс наповнити свій кошик цим відмінним делікатесом.