Рейтинг:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Осінні опенькі в Україні

Осінні опенькі в Україні

Осінні опеньки, які також називають опеньком сьогоденням, славляться своїми смаковими якостями. У цьому місяці вони будуть рости незвично великими колоніями, чим ми і пропонуємо скористатися. Вони завжди широко поширені в лісах і збирати їх можна буде до самого закриття осіннього сезону збору грибів. Дихати в лісі з кожним днем ​​стає все легше, а лісова осіння прохолода сильно підбадьорює дух. Сприятливий, вологий український клімат зробить в цьому місяці все, щоб ви сповна насолодилися процесом збору грибів, а особливо опеньків. У цій статті ми розповімо нашим читачам, про особливості збирання опенька справжнього у вересні.

Капелюшок цих грибів зазвичай 3-5 см в діаметрі, проте в окремих особин вона цілком може досягати до 20 см. Ніжка досягає 20 см у висоту і 2 см в діаметрі. Ділянка під капелюшком  світліша. М'якоть цього гриба досить тонка, володіє сильним приємним фруктовим запахом. Капелюшок у молодих особин цього гриба опуклий, з віком стає куди більш рівний. Споровий порошок білий.

Цей вид грибів воліє густі ліси з підвищеною вологістю. Є паразитом, і викликає білу гниль у дерев, на яких росте. З найбільшою ймовірністю їх можна буде зустріти на пеньках або повалених деревах широко поширений в Україні. Також наголошується біле світіння на пеньках, де ростуть ці гриби. Звичайно виростають великими колоніями, досить легко вирощуються штучно на пеньках. Основний сезон збору - з серпня по другу половину листопада.

Опеньки дуже поживні, для приготування смачної страви багато їх не буде потрібно. Також вони дуже компактні, так що в козуб можна набрати куди більшу масу. Після кожного дощу ці гриби будуть розсипатися по землі знов і знов. Тут важливим фактором виступить ваше ставлення до природи і грибам зокрема. Обережно зрізані під корінь гриби, дозволять вам зібрати новий, можливо навіть більший урожай, вже після наступного дощу. Щотижня по кошику грибів, непогано адже, правда?

Деякі любителі тихого полювання воліють збирати тільки великі особини цих грибів. Однак тут є один нюанс. Ніжка перерослого гриба, є жорсткою і неїстівної, на відміну від його трохи більш дрібного побратима. У великих опеньків, гідними смаковими якостями володіє тільки капелюшок. Втрачаючи ніжку, ми втрачаємо цілий ряд корисних мікроелементів. Тому рекомендуємо збирати всі опеньки, які ви тільки зможете знайти.

Осінні опеньки володіють такими, необхідними для організму людини мікроелементами, як мідь і цинк. Вживаються в їжу в солоному, маринованому, сушеному, смаженому і вареному вигляді. Слід також враховувати той факт, що опеньок осінній є умовно-їстівним грибом і перед вживанням, його потрібно ретельно проварити. Уважно вивчіть зовнішній вигляд гриба, щоб не сплутати його з неїстівним заїчім. Бажаємо всім люителям тихого полювання прекрасного врожаю. Будьте щадливі до природи і вона вас обов'язково нагородить.