Рейтинг:  0 / 5

Звезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активна
 

Лящ на поплавок в Україні

Лящ на поплавок в Україні

Ловля ляща неспроста вельми популярна в спортивній ловлі, адже ця риба дуже непередбачувана і вибаглива і зловити її, часом, не так вже й просто. З повільним підвищенням рівня кисню, ця донна риба харчується все активніше, а також починає переміщатися по водоймі, поступово віддаляючись від місць зимування, що означає, що підібратися до місць її стоянок буде набагато простіше, ніж на перших, лютневих етапах відкритої води. У цій статті ми розглянемо найбільш відвідувані лящем ділянки водойм, зміни в його поведінці і, звичайно ж, як і на що її варто ловити в першому місяці весни. Тепер про все по порядку.

Звички ляща і пошук місць стоянок

Температура повітря часом буде перевищувати і 15 градусів, що забезпечує стабільне прогрівання води. Як наслідок цього, глибина лову ляща значно знизиться, зараз його можна буде знайти і на 3-4 метрах від поверхні, в придонних горизонтах води. У пошуку нових місць стоянок, основним критерієм для ляща, стає насиченість ділянки киснем і температура води, слідом за якими риба найчастіше відвідує неглибокі затоки і нерідко підходить близько до берегів і місць впадання в озера невеликих річок і струмків.

Найбільші скупчення цієї риби будуть відзначатися в притоках і неглибоких вирах. Клювання ляща по холодній воді зазвичай нетривале. Найкращим часом для лову стають годинни сходу і протягом короткого періоду після полудня, коли температура повітря досягає добового піку. Під час заходу, лящ відходить від берега на глибини які досягають понад 5-6 метрів, найкращим місцем для вечірнього лову стануть руслові і предруслові бровки. Оскільки лящ - теплолюбна риба, його нерест починається досить пізно, коли вода прогріється до температури понад 12 градусів, так що жора, на відміну від багатьох видів, поки не спостерігається.

Снасті на ляща в березні

Для лову ляща, як і інших, донних видів білої риби, в цьому місяці будуть використовуватися довгі поплавочні і фідерні снасті. У першому випадку, довжина вудилища може досягати 6 і більше метрів, в залежності від крутості берега, різних особливостей водойми і прогрітості води. Для більшої зручності, на вудилище кріпиться безінерційна котушка. Як наслідок підвищеної прозорості води, настійно рекомендується використовувати якомога більш тонку волосінь. Оптимальним діаметром перетину мононитки стане 0.12мм, але якщо на ділянці спостерігаються великі екземпляри, розрахунок ведеться з 0,1мм на кожні пів-кілограма бажаної особини.

Довжина фідерного вудилища може не перевищувати 4 метрів, а його тест буде прямо залежати від особливостей водойми і, як наслідок, від ваги наповненої годівниці. Так, тест фідера може варіюватися від 30 до 120 грам. Рекомендується використання трикутних і прямокутних форм годівниць, за рахунок їх більшої стійкості. Вага годівниці буде залежати, перш за все від сили течії, а тому на озерах можна використовувати більш легкі варіанти. Товщина основної волосіні може скласти близько 0.2мм, а повідків, довжиною до півметра - до 0,14мм.

Приманка і підгодовування на ляща в березні

Оскільки вода прогрівається повільно, активність ляща буде залишати кращого, проте цей недолік може з лишком компенсувати правильний вибір підгодовування. Крім продуктів, пропонованих магазинами, існує величезна безліч рецептів домашнього приготування. Подібне підгодовування повинне, в першу чергу досягати дна, а вже потім розчинятися у воді. Висока крихкість і низькокалорійність підгодовування досягається за рахунок використання панірувальних сухарів і подрібнених круп.

Найбільш же важливим чинником стане її ароматна складова, адже лящ в першу чергу орієнтується саме по запаху. Основою ефективністю підгодовування стане невелика кількість тиску приманки тваринного походження і кілька крапель анісової олії. Як насадки на гачок, найкращим варіантами стають мотиль, черв'як і опариш, нерідко використовуються одночасно, у вигляді "бутерброда". Насадки рослинного походження рекомендується відкласти до початку післянерестового жора риби, який стартує в травні.