Рейтинг:  0 / 5

Звезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активна
 

Косуля весноюКосуля весною

Березнь повністю очищає землю від снігу, і що найважливіше, насту, вкрай шкідливу для здоров'я великих копитних. Земля мало-помалу покривається свіжим зеленим покровом, який стає основним елементом харчування оленевих. Оживає флора допомагає пройти через важкі етапи відновлення для ссавців, які пережили складний сезон. Козулі починають своє переселення назад, в низини, у них вже добігає кінця сезонна линька. Полювання на них знаходиться під суворою забороною, щоб відновити чисельність після тривалого мисливського сезону. У цій статті ми розглянемо, чим живуть козулі поза мисливським сезоном, як вони відновлюються після зими і куди переселяються.

Тепер про все по порядку.

На відміну від багатьох видів тварин, березень не є місяцем розмноження козуль. Період гону у них починається в серпні і закінчується у вересні. Самки приносять приплід через дев'ять місяців, тобто в кінці весни або на початку літнього сезону. У березні, сформовані раніше стада самок, сформовані навколо самців, починають розходитися, після чого змінюють зимові місця проживання на більш плодовиті і трав'янисті ділянки. Самки козулі залишаються наодинці з молодими особинами торішнього приплоду, а самці або ходять поодинці, або формують невеликі групи, до 3 голів.

Якщо зимовий, холодний період змусив тварин шукати захист від холодного вітру і опадів на височинах. Не дивлячись на появу свіжої рослинності, козулі продовжують також харчуватися і корою дерев, що сприяє прискоренню линьки, особливо у самців, які відрощують собі нові, молоді роги, які тільки пробиваються через шкірний покрив. Крім деревної кори, і самці, і самки також відвідують солонці, які є незамінним джерелом мінералів, необхідних для правильного росту рогів і плода самок.

Вагітність самок, не дивлячись на те, що період гону пройшов ще у вересні, почалася лише місяць тому. До цього часу вона була в замороженому стані. На початку літа, самки приносять всього 1-2 дитинчати, які далеко не завжди доживають до статевозрілого віку. Спочатку, вони дуже ніяково ходять, і самки не можуть в повній мірі захистити їх від нападів хижаків.

Голодні хижаки зараз становлять особливу небезпеку для козуль, адже їх сусідство далеко не рідкість. У цьому плані природа невблаганна, адже вовкам для того, щоб вижити і прогодувати свої зграї і сімейства необхідно багато полювати. Козулі зараз вимагають посиленого захисту від браконьєрів, щоб зберегти чисельність виду. Повага до природи має бути основою неписаного мисливського кодексу, адже справжній мисливець в першу чергу не повинен бути вбивцею, а навпаки, природолюбом. Бажаємо вам великих успіхів у майбутньому і завжди залишатися в тонусі, адже підтримка форми, влучності і слухняності вірних чотириногих супутників поза сезоном полювання також потребують багато зусиль.

Ні пуху ні пера!