Рейтинг:  0 / 5

Звезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активна
 

 Борсук життя та повадкиБорсук життя та повадки

Приходить квітень, заборона на полювання залишається в силі, а тваринний світ вирує і процвітає. Частина хутрових вже обзавелася потомством, інша ж тільки починає сезон парування, що стосується і настільки відомого, нехай і не дуже, в світі мисливців, як борсука. Варто відзначити, що в наших краях, природні вороги у борсука практично відсутні, виняток може становити лише дуже зголоднілий вовки або людина на час короткочасного сезону полювання. У цій статті ми розповімо про те, як і чим живуть борсуки у нашій країні в середині весни.

Тепер по порядку.

В Україні широко поширився європейський підвид борсука, трохи далі, на території Росії, цей підвид цілком успішно співіснує з його азіатським родичем. Довжина тіла дорослих особин нерідко досягає 80-90см, а маса до 12кг. Це досить великі тварини, здатні у важку хвилину постояти за себе. Колір їх гранично густого хутра варіюється в залежності від підвиду і сезону від сірого до буро-сірого. Лапки незмінно мають чіткий, темний відтінок. Від шиї, через очі і до самого носа розташувалися характерні чорні смуги. Ще одна чорна смуга розтягнулася від грудей до кінця шиї. Хвіст досить короткий, до 20см. Бігає ця тварина досить швидко, але в маневреності він не такий гарний. Вуха округлої форми, досить короткі.

Нори борсука.

Нори борсука, в яких тварини провели всю зиму мають дуже складну архітектуру, цілий ряд входів і окремих приміщень. Подібні нори нерідко займають єнотовидні собаки і лисиці, але частіше в разі, коли тварини їх з тих чи інших причин залишають. Складаються вони з підземних кімнат-сховищ для їжі, цілої мережі тунелів, ряду входів і декількох основних камер. Таким чином, під час проникнення в нору хижака або хорта, борсуки легко можуть сховатися або вийти з іншого виходу.

Ще на початку весни, з першими, серйозними відлигами, тварини починають прокидатися від сплячки і починають добирати втрачену жирову масу. За їжею, європейський борсук виходить переважно в нічну пору доби. Це гранично всеїдна тварина, яка може харчуватися як кореневищами рослин, так і дрібними ссавцями, в основному гризунами, жабами і навіть комахами. Часто розоряють мурашники.

Розмноження борсука.

У квітневу ж пору приходить пора розмноження. Вірніше сказати, що в частині регіонів вона стартувала вже в кінці лютого, але на цей місяць припадає пік сезону спарювання. Період вагітності самок може досягати одного року, найчастіше приплід з'являється в лютому-березні, з першими потеплінням, в південних регіонах може з'явитися і в січні. Приплід не такий великий, зараз, самка може принести від 1 до 5 дитинчат, які стануть статевозрілими вже на другий рік життя. У місцях, де ці тварини оселилися неподалік від людини, помітити їх в нічну пору можна буде нерідко, адже їх чекає дуже активний період життя з настанням розпалу весни.