Рейтинг:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Плямистий олень в січні: як вполювати і де знайти?

Плямистий олень в січні: як вполювати і де знайти?

Полювання на плямистого оленя дуже популярне протягом усього мисливського сезону. Мисливський пік припав на період гону, коли тварина була розгублена і стурбована лише утриманням самок і території. Взимку ситуація кардинально змінюється, тварини стають більш уважними і при будь-якому необережному поводженні мисливця постараються піти якомога далі. У цьому місяці ведеться полювання виключно на самців, так як збереження самок важливо для збереження популяції.

У цій статті ми розповімо про особливості звички оленя плямистого в січні, де його варто шукати, а також про найбільш поширені способи полювання на нього.

Тепер по порядку.

Плямистий олень успішніше поширився на території України, ніж його найближчий родич олень благородний. Даний підвид копитних досягає невеликої ваги, самці рідко перевищують 100 кг і довжини в 120 см. Як наслідок вже минулої зимової линьки тварина кардинально змінює забарвлення на темно-рудий, раніше біла смуга на череві і шиї змінюється на темноу. Плями з боків і на спині також помітно потемніли. Вовняне покриття стає куди більш густим, внаслідок чого знаходить куди більшу цінність. Незважаючи на це, трофей у вигляді січневого плямистого оленя сильно втрачає в цінності через скинутих рогів у великих особин, які тільки починають відростати. Молоді олені ще не скинули роги, вони опадуть тільки в березні, і тому саме вони куди частіше в цю пору стають об'єктом полювання.

У міру наростання снігового покриву, тварини розміщуються всі ближче до височин. Найчастіше вони зупиняються на південних схилах гір, снігове покриття яких куди менше, ніж на рівнинах. Їжею їм служить чагарник, пагони і кора молодих дерев. Якщо стадо розташувалося неподалік від листяного лісу, то в раціон входять горіхи і жолуді, нерідко навіть ялинові шишки. Не гребує олень і грибами, а з дерев віддає перевагу липі, ясеня, клена, горіха, осики і дубу.

Полювання на плямистого оленя мало чим відрізняється від полювання на благородного, основними способами видобутку тваринного стануть загородне полювання, з засидження на місцях годівлі і скрадом. Одиночна полювання в зимову пору практикується досить рідко і є справою професіоналів. Знаходження місць проживання тваринного сильно полегшується через частого випадання опадів у вигляді мокрого снігу, завдяки чому стає можлива полювання троплением, якщо тільки вона дозволяє зайти на тваринного з підвітряного боку.

Загородне полювання вкрай популярна. Тварина легко вистежити, густий чагарник на місцях їх проживання, в поєднанні з білим комбінезоном, забезпечить стрільцям необхідну скритність. Загоничі відсікають найбільш великих самців і женуть їх на стрільців, які перебувають проти вітру від тварини.

Підведемо підсумок. Життя тваринного світу сильно ускладнюється з випаданням опадів, підвищеної активності хижака і різких падінь температур. Свіжий сніг помітно полегшить знаходження груп плямистих оленів, а тому день виходу на полювання варто визначати не більше ніж за тиждень до полювання, звірившись з прогнозами погоди. Бажаємо вам приємно провести час за улюбленим заняттям. Ні пуху ні пера!